Wortelkanaalbehandeling
Wanneer een wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking zit of dreigt te ontstaan.
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel zit een kanaal dat gevuld is met zenuwvezels en kleine bloedvaten.
Door tandbederf, een lekkende vulling of door een harde klap op de tand of kies kan de inhoud van het wortelkanaal gaan ontsteken. Ook kan de zenuw al afgestorven zijn en is de ontsteking alleen op een röntgenfoto te zien, zonder dat de patiënt er last van heeft.
Vroeg signaleren
De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak geeft dit geen (pijn)klachten maar soms kan gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een signaal zijn.
Het belangrijk dat dit in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesignaleerd, omdat de bacteriën die vrijkomen bij deze ontsteking het kaakbot ‘besmetten’, waarop dit gaat ontsteken. Dit kunt u herkennen wanneer een betreffende tand of kies bij het dichtbijten te hoog aanvoelt.
In sommige gevallen kunnen de ontstekingsproducten via een afvoergang naar buiten komen. Zo’n afvoergang heet een fistel, zoals te zien is op de foto. Door de fistel gang komt zo nu en dan wat pus naar buiten. Door het uitvoeren van een kanaalbehandeling zal de ontsteking genezen en de fistel weer verdwijnen.
De behandeling
Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tand of kies wordt opengemaakt en van binnen schoongemaakt. Daarna wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Om controle te hebben over het verloop van de behandeling zal de tandarts een of meer röntgenfoto’s maken. Ten slotte wordt de behandelde tand of kies (opnieuw) van een vulling voorzien. Als er veel van de tand of kies verloren is, is het vaak nodig is om een porseleinen kroon erop aan te brengen. Anders kunnen de knobbels van de kies afbreken. Als een knobbel te diep afbreekt, kan er geen kroon meer worden gemaakt en moet de kies er helaas uitgehaald worden. Een tand of kies die op deze wijze wordt behandeld kan nog lange tijd mee.
Een wortelkanaalbehandeling( “zenuwbehandeling”) kan meestal niet in 1 keer afgemaakt worden. Tijdens de eerste behandeling wordt de kies of tand van binnen schoongemaakt en het geïnfecteerde zenuwweefsel weggehaald. Er wordt dan een lichaams-vriendelijk medicijn aangebracht met een noodvulling. De behandeling is dan al zo uitgevoerd, dat een volgende afspraak gerust een aantal weken verderop gepland kan worden. Wel moet U er op letten dat de noodvulling goed op zijn plaats blijft zitten. Antibiotica is hierbij slechts zelden nodig.
1. De kies is opengemaakt.
2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje.
3. Situatie direct na de behandeling: de wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is (opnieuw) voorzien van een vulling.
4. Geruime tijd later: geen spoor meer van de ontsteking.