Mondhygiëniste

Het gebit heeft een aantal belangrijke functies.

  • Met de tanden en kiezen, ook wel gebitselementen genoemd, kan men stevig bijten en kauwen, zodat het fijngekauwde voedsel daarna beter in de maag en darmen verteerd kan worden.
  • Bij het spreken, zingen of bespelen van een blaasinstrument speelt het gebit ook een belangrijke rol.

Het gebit bepaalt voor een deel het uiterlijk. Een gaaf gebit is een fraai “gezicht”.

  • Wat kan er mis gaan
  • Wat is tandplak
  • Tandsteen
  • Wat is tandvleesontsteking
  • Het krijgen van gaatjes. Dit wordt ook wel tandbederf of cariës genoemd.
  • Het krijgen van tandvleesontsteking ofwel parodontitis.

De oorzaak van zowel cariës als ook tandvleesontsteking is de langdurige aanwezigheid van tandplak op de gebitselementen. Als men het risico van verlies van tanden en kiezen door cariës en tandvleesontsteking wil vermijden, is het noodzakelijk dagelijks alle tandplak van de gebitselementen te verwijderen.

Wat is tandplak?

Op de gebitselementen vormt zich voortdurend een zacht en kleverig laagje, dat tandplak wordt genoemd.

Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor cariës en tandvleesontsteking.

Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de gebitselementen en is daardoor moeilijk te zien. Het vormt zich overal op het gebit, dus ook tussen de tanden en kiezen in.

Gelukkig kunnen we tandplak zelf verwijderen.

Tandsteen

Wanneer de plak niet dagelijks voldoende wordt verwijderd, dan kan ze gaan verkalken door de kalk uit het speeksel. Deze verkalkte tandplak wordt tandsteen genoemd. Op het ruwe oppervlak van tandsteen vormt zich gemakkelijk nieuwe plak. Tandsteen kunt U niet zelf verwijderen, dat zal de tandarts of de mondhygiëniste moeten doen.

Wat is tandvleesontsteking?

Door de langdurige aanwezigheid van tandplak met name op de overgang tussen tand en tandvlees kan het tandvlees ontstoken raken. Ontstoken tandvlees is vaak rood en gezwollen en gaat gemakkelijk bloeden bij het poetsen.

In deze fase spreekt men van gingivitis, een lichte ontsteking van het tandvlees.

Gingivitis kan worden voorkomen of genezen door een goede plakverwijdering.

Als de ontsteking van het tandvlees langdurig blijft bestaan dan ontstaat tussen het gebitselement en het tandvlees een ruimte, die gevuld is met plak en tandsteen. Die ruimte wordt wel een tandvleespocket genoemd.

Hoe dieper de tandvleespocket, hoe meer van de verbindingsvezels tussen het gebitselement en het kaakbot worden verbroken. Ook het kaakbot zelf wordt afgebroken. In deze fase spreekt men van parodontitis.

U kunt zelf geen plak en tandsteen uit verdiepte pockets verwijderen. Dat zal de tandarts of de mondhygiëniste moeten doen. Als parodontitis niet wordt behandeld dan kan op den duur steeds meer kaakbot en vezels worden afgebroken. Hierdoor gaan de gebitselementen loszitten en kunnen zij uiteindelijk uitvallen. Wordt parodontitis echter tijdig ontdekt dan kan gebitsverlies worden voorkomen.

Voor een succesvolle behandeling is een goede mondhygiëne essentieel.

Het beeld van gezond tandvlees. Het ligt strak aan tegen de tanden en kiezen en heeft het aspect van een sinaasappelhuid.

Ontstoken tandvlees, rood en gezwollen. Het bloedt gemakkelijk